Ronilački klub – Niš

Dobrodosli

R.K.Gusar je osnovan 1975 god.u Nisu kao sekcija kajakaskog kluba pod imenom “AKVAMEN”.Kao poseban klub se formira 1977 god. tako sto se odvaja od KK”Gusar” i postaje R.K.”Gusar”
Na pocetku svog postojanja funkcionise kao sportski klub ciji su clanovi,njih 15-ro,ucestvovali na takmicenjima u podvodnoj orjentaciji,brzinskom plivanju sa perajima i brzinskom ronjenju.U tom periodu Klub raspolaze kompresorom za punjenje boca cistim medicinskim vazduhom.Stalni je snabdevac Niskog zdravstva vazduhom.Te usluge je takodje pruzao i zdravstvenim ustanovama Jugoistocne Srbije i vatrogasnim jedinicama u regionu.
Kao jedinica Civilne zastite za spasavanje na vodi i pod vodom je formiran 1983 god.Aktivnosti koje su se tada sprovodile u Klubu su:spasavanje drustvene imovine,vadjenje utopljenika,vozila…Za potrebe privrede vrsena su ispitivanja na objektima i sanacija ostecenja i kvarova.Stalno angazovanje R.K.”Gusar” je i odrzavanje hidro elektrane”Djerdap”1 i 2.u periodu od 2003-2007 god.clanovi Kluba su izvodili podvodna miniranja na Moravi i uklanjali celicne konstrukcije mostova srusenih u NATO bombardovanju i obelezavanje potopljenih brodova iz 2-og sv.rata na plovnom putu Dunava.
Klub poseduje sertifikate za tehnicka ronjenja NITROKS-om(posebna mesavina medija za disanje) kao i sertifikat IAHD(Internationall Association For Handicapped Divers) i uskoro pocinjemo sa obukom.
Clanovi kluba su sa dugogodisnjim iskustvom,rade na edukaciji mladih,kroz stalno odrzavanje kurseva za ronioce po CEDIP standardu(European Committee of Professional Diving Instruktors) posedujemo sertifikate po CMAS standardu.U organizaciji R.K.”Gusar” odrzana su tri drzavna prvenstva u plivanju perajima i brzinskom ronjenju,i dva otvorena prvenstva zemlje u podvodnoj orjentaciji.Takmicari naseg kluba su ucestvovali na takmicenjima i van nase zemlje i to u :Madjarskoj,Ukrajini,Bugarskoj i Ceskoj.
R.K.”Gusar”stazna ronjenja kao i trenazna odrzava na svim jezerima i rekama u Srbiji.
P.S.Navedeni su samo neki od poslova koje smo do sad izvodili.Broj utopljenika koje smo pronasli i izvukli za ovih 35 god. postojanja je veci od 170.

Advertisements

One response

  1. Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.

    March 4, 2011 at 3:05 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s